Zoek
Sluit dit zoekvak.
Bigos poolse stoofschotel recept

Mijn favoriete Bigos stoofschotel recept

Bigos is een typisch Pools gerecht dat heerlijk is in de winter. Het is een traditioneel gerecht in Polen, bedacht door jagers. Het kenmerkende van bigos is dat het niet snel bederft en lekkerder wordt na elke opwarming! Daarnaast is het ook een heel gezond gerecht en daarom ideaal voor zowel de liefhebber als sporters. Bigos is smaakvol, voedzaam, licht verteerbaar en biedt veel energie. Ideaal dus!

DELEN

Benodigde ingrediënten

  • 500 gram zuurkool
  • 500 ml kraanwater
  • 2 uien
  • 250 gram champignons
  • halve witte kool
  • 6 eetlepels traditionele olijfolie
  • 125 gram gewelde pruimen zonder pit
  • 700 gram rib-runderlappen
  • 3 tenen knoflook
  • 1 Gelderse rookworst
  • 250 ml volle rode wijn
  • 140 gram tomatenpuree

Bereidingswijze Pools bigos recept

  1. Breng de zuurkool met het water aan de kook en laat 15 minuten koken.

  2. Snipper de ui. Maak de champignons schoon met keukenpapier en halveer ze. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Verhit 1/3 van de olie in een grote pan en bak de ui, champignons, witte kool en de pruimen gedurende 10 minuten.

  3. Snijd de runderlappen in kleine stukjes en hak de knoflook grof. Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het in 4 minuten rondom bruin. Voeg de knoflook toe en schep het vlees om.

  4. Giet de zuurkool af en voeg het toe aan het koolmengsel. Voeg ook het vlees toe. Snijd de rookworst in plakjes. Voeg de wijn, tomatenpuree en rookworst toe. Laat met de deksel op de pan op laag vuur 2 uur stoven en roer regelmatig. Breng op smaak met peper en zout.

Mijn favoriete recepten

Mijn beste tips en ervaringen voor de lekkerste bigos

Het maken van bigos hoeft niet per se exact volgens het traditionele recept. Maak er gerust je eigen variant van met ingrediënten die jij lekker vindt! Verder kun je nog aan het volgende denken bij het maken van dit bigosrecept:

  • Traditioneel gezien serveren Polen dit gerecht vaak met stevig brood. Je kunt dit brood toevoegen om het in de stoofpot te dopen. Heerlijk!
  • Spek voegt veel smaak toe aan een gerecht en past erg goed bij zuurkool. Voeg daarom gerust spek toe aan dit gerecht voor een betere smaaksensatie.

Wil je voedingsadvies op maat?

Bigos is een traditioneel Pools gerecht dat in de vorm van een stoofschotel wordt gemaakt. Het volgende zit in bigos: gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild.

Bigos is een traditioneel gerecht dat door jagers werd bedacht en tegenwoordig nog steeds veel wordt gegeten en gemaakt op feesten. Het voordeel van bigos is dat het niet snel bederft en beter wordt qua smaak elke keer als je het opnieuw opwarmt, waardoor het gerecht erg geliefd is.

Een echt traditioneel Pools gerecht is bigos (vertaald: stoofpot voor jagers). Dit traditionele gerecht bestaat uit onder andere: gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild.

Bezoekers beoordelen ons positief💪

bigos recept
bigos recept
bigos recept

Hé sport-en gezondheid liefhebber,

Tof dat we onze interesse in gezondheid delen! Onze blogs zijn wetenschappelijk onderbouwd en geschreven door experts. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 🙂 

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Door het aanschaffen van de maandelijkse powerlift coaching, geeft u ons doorlopende toestemming de vereiste waarde van het elektronische geld automatisch af te schrijven van uw rekening.

Indien u het bedrag van de powerlift coaching, wat per maand automatische geïncasseerd wordt, wilt stopzetten dient u contact op te nemen met Train and Gain via het info@trainandgain.nl mailadres. Wij hanteren een opzegtermijn van 30 dagen.