Zoek
Sluit dit zoekvak.
Rice cake recept

Mijn favoriete rice cake recept

Rice cakes zijn een typisch Oosters recept en worden nog niet veel gemaakt in Nederland. Echter is dit zeer makkelijk te bereiden en ook nog eens heerlijk van smaak. Zeker voor sportliefhebbers is een rijstgerecht natuurlijk ideaal. Wat me daarnaast ook erg bevalt aan dit gerecht is dat je het naar eigen voorkeur kunt aanpassen voor een mildere of juist zoetere smaak.

DELEN

Benodigde ingrediënten

  • 4 kopjes gepofte rijst (Puffed Rice Cakes, Mochi, Tteok of Nian Gao)
  • 1/4 kopje honing of agavesiroop
  • 1/4 kopje pindakaas (of een andere notenboter naar keuze)
  • 1 theelepel vanille-extract (optioneel)
  • Snufje zout

Bereidingswijze rice cake recept

  • Voorbereiding:

    • Verwarm de honing (of agavesiroop) en pindakaas in een kleine steelpan op laag vuur. Roer regelmatig tot het mengsel glad en vloeibaar is.
    • Voeg eventueel vanille-extract en een snufje zout toe aan het mengsel. Roer goed door en haal van het vuur.
  • Mengen:

    • Doe de gepofte rijst in een grote mengkom.
    • Giet het warme honing-pindakaasmengsel over de gepofte rijst.
    • Roer met een spatel of lepel totdat alle rijst gelijkmatig bedekt is met het mengsel. Zorg ervoor dat alle rijst goed aan elkaar plakt.
  • Toevoegingen:

    • Voeg nu eventuele optionele ingrediënten toe zoals chocoladechips, gedroogd fruit, zaden, noten, kaneel, vanille-extract, etc. Roer goed door zodat alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Vormen:

    • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    • Giet het rijstmengsel op de bakplaat en verspreid het gelijkmatig met een spatel.
    • Druk het mengsel stevig aan met een spatel of je handen (eventueel licht ingevet of natgemaakt om plakken te voorkomen) totdat het ongeveer 1 cm dik is.
  • Koelen:

    • Laat de rijstcake op kamertemperatuur afkoelen tot het stevig genoeg is om te snijden. Je kunt het proces versnellen door de bakplaat in de koelkast te plaatsen gedurende ongeveer 20-30 minuten.
  • Snijden en Serveren:

    • Snijd de afgekoelde rijstcake in vierkanten of rechthoeken van de gewenste grootte.
Mijn favoriete recepten

Mijn beste tips en ervaringen voor de lekkerste rice cake

Het maken van rice cakes heeft als voornaamste uitdaging dat je niet wilt dat de rice cakes uit elkaar vallen. Naar mijn mening is dit tenminste het meest uitdagend. Daarnaast kun je dit recept eventueel aanvullen met bepaalde ingrediënten om het nog lekkerder te maken. Hieronder deel ik mijn beste tips:

  • Vet je handen in met wat olie, zodat de rijst niet aan je handen blijft plakken en de structuur van de rice cakes beter blijft.
  • Druk het mengsel goed tegen de bakplaat aan, zodat de rice cakes minder snel uit elkaar vallen.
  • Verdeel je ingrediënten gelijkmatig over de rijst, dit zorgt voor een stevigere structuur.
  • Wil je experimenteren met de smaak door andere ingrediënten toe te voegen? Probeer bijvoorbeeld fruit, zaden, noten, kaneel of vanille.

Wil je voedingsadvies op maat?

Rice cakes kunnen van verschillende soorten rijst worden gemaakt. De meest voorkomende soorten zijn Puffed Rice Cakes, Mochi, Tteok en Nian Gao.

De smaak van rice cakes verschilt per gebruikte soort rijst. Zo worden voornamelijk de volgende soorten gemaakt: Puffed Rice Cakes, Mochi, Tteok en Nian Gao. Er zit verschil in de textuur, waarbij de ene soort bijvoorbeeld knapperig en luchtig is en de andere plakkerig en taai. Daarnaast zijn bepaalde rijstcakes zoeter en andere juist weer milder.

Rice cakes zijn lang te bewaren bij het invriezen, namelijk enkele weken. Je kunt rice cakes ook in de koelkast bewaren. Wel kunnen de rice cakes harder worden naarmate je ze langer bewaart. Bewaar de rice cakes goed in plasticfolie.

Ja, rice cakes kunnen in de vriezer worden bewaard. Voor de beste houdbaarheid zou ik adviseren om ze in plasticfolie te bewaren.

Bezoekers beoordelen ons positief💪

rice cake recept
rice cake recept
rice cake recept

Hé sport-en gezondheid liefhebber,

Tof dat we onze interesse in gezondheid delen! Onze blogs zijn wetenschappelijk onderbouwd en geschreven door experts. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 🙂 

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Door het aanschaffen van de maandelijkse powerlift coaching, geeft u ons doorlopende toestemming de vereiste waarde van het elektronische geld automatisch af te schrijven van uw rekening.

Indien u het bedrag van de powerlift coaching, wat per maand automatische geïncasseerd wordt, wilt stopzetten dient u contact op te nemen met Train and Gain via het info@trainandgain.nl mailadres. Wij hanteren een opzegtermijn van 30 dagen.